Mobiliteitsdeskundige Oosterweel

Ine De Schutter

Als mobiliteitsdeskundige op de Oosterweelwerf op Linkeroever ben ik verantwoordelijk voor de keuzes die we maken om het verkeer rond de werf vlot te laten verlopen. Omleidingen, tijdelijke aanpassingen aan infrastructuur, interferentie met andere wegenwerken, bereikbaarheid voor hulpdiensten … whatever it takes om ervoor te zorgen dat bewoners en bezoekers zich zo vlot mogelijk kunnen verplaatsen rond de werf.

Enfin, dat is de uitleg die ik kreeg in de vacature. De realiteit is nog veel gevarieerder dan dat en dat maakt het zo fijn. Ik leef op het ritme van de werf, en omdat dat ritme permanent in stijgende lijn gaat, is het altijd heerlijk druk. Ik kom daarom ook graag zélf op de werf, hoewel ik daar vanuit mijn job strikt gezien niets kan bijdragen. Maar bij mij werkt dat andersom: de werf zien en voelen helpt mij om mijn job beter te doen.

 

Ik leef op het ritme van de werf, en omdat dat ritme permanent in stijgende lijn gaat, is het altijd heerlijk druk.

Mijn dag bestaat bijna volledig uit afstemmen, met iedereen binnen en buiten de organisatie: het technisch management, de planning, de communicatie, partners … Zo verzamel ik informatie om te antwoorden op vragen rond allerlei werfgerelateerde mobiliteitsvragen. Hoe we een bepaalde zone gaan omleiden, bijvoorbeeld, en wanneer we daarmee starten. We bekijken de signalisatieplannen, gaan de afspraken met de wegbeheerders, vervoerspartners zoals de lijn en de hulpdiensten na …

Met mijn job sta ik niet in de schaduw. Integendeel: ik weet dat de hele regio permanent op mijn vingers kijkt. Met mobiliteitsdeskundigen is het dan ook een beetje zoals met voetbaltrainers: iedereen is er eentje. Ik ben in ieder geval vereerd om voor een van de grootste mobiliteitsprojecten in onze geschiedenis te mogen werken. Voor mij voelt het aan als een “speeltuin” waar ik de verschillende aspecten uit de verkeerskunde kan toepassen.

Lantis zelf doet er ook veel aan om ons als collega’s op één lijn te krijgen zodat we als team de komende tien werfjaren ingaan. Zo was er een grootse speeddate, om de vele nieuwe gezichten van de laatste twee jaar te leren kennen. Onze CEO is hierin heel betrokken en kent bijna iedereen bij naam. Voor mij zijn dat dingen die zeker en vast bijdragen aan mijn enthousiasme voor Lantis en mijn job.