Senior Projectleider

Stijn Slowack

Na de bouwkundigen op de werf zélf, ben ik als projectleider waarschijnlijk het nauwst betrokken bij wat we precies bouwen en realiseren om en rond Antwerpen. Het is mijn job om deelprojecten van de Oosterweelverbinding van A tot Z in goede banen te leiden, en ervoor te zorgen dat ze correct, tijdig en binnen de budgettaire grenzen opgeleverd worden.

 

De meeste van mijn projecten duren een half jaar tot een jaar: de ondertunneling van twee spoorwegpassages als voorbereiding voor het nieuwe tracé, de sanering van het Lobroekdok, de vernieuwing van het wegdek (en de fundering, zo bleek tijdens de werken) van de E17, … Al die kleine en grote deelwerven moeten als puzzelstukjes passen in het geheel zodat het tempo hoog kan blijven en we nooit op onszelf moeten wachten.

Al die kleine en grote deelwerven moeten als puzzelstukjes passen in het geheel zodat het tempo hoog kan blijven en we nooit op onszelf moeten wachten.

Voor mij zit het plezier van die job in het feit dat je start met een hele hoop vragen en onontgonnen terrein, en dat je geen andere keuze hebt dan te eindigen met een afgewerkt project. Dat betekent zoeken, contacten leggen, plannen, uitpluizen, … En dat gaat verder dan zuiver technische onderdelen. Zo moesten we bij de opwaardering van de E17 ook heel veel rekening houden met mobiliteitsissues tijdens de werken, en met alles wat daarbij komt kijken: signalisatie, relatiebeheer, communicatie, … Die zoektocht naar het juiste evenwicht vind ik heel erg interessant.

De job levert soms ook echte onvergetelijke momenten op. Zo was ik mede verantwoordelijk voor de gecontroleerde implosie van de Samga-silo’s aan het Noordkasteel. Tussen het signaal van de aangekondigde explosie en de effectieve ontploffing zaten toen zeker tien seconden, en daar had ik niet op gerekend. Het angstzweet brak me al uit, maar tien seconden later stortten de gebouwen dan toch op de juiste manier in. Ik had geen rekening gehouden met de normale technische delay tussen de drukknop en de verschillende explosieven. Het heeft de feestelijke viering achteraf er alleen maar leuker op gemaakt natuurlijk.